Tort weselny powinien być wyjątkowy i spełniać kilka kryteriów. Poza atrakcyjnym wyglądem i wspaniałym smakiem, musi być na tyle duży, aby każdy gość weselny mógł się nim delektować. To duże cukiernicze wyzwanie, ale doświadczony cukiernik na pewno sobie z nim poradzi i przygotuje na wesele imponujący tort piętrowy.

Skąd wzięła się popularność tortów piętrowych na wesele?

Torty piętrowe to idealne wybory na specjalne okazje, które wymagają wyjątkowego podkreślenia. Najczęściej są wybierane na wesela, ale równie dobrze sprawdzą się na innych większych przyjęciach, jak urodziny, jubileusze lub spotkania rodzinne. Torty piętrowe prezentują się okazale i dzięki ich objętości można mieć pewność, że każdy z zaproszonych gości otrzyma swój kawałek ciasta.

W trakcie tworzenia wysokich tortów, stosuje się różne rodzaje podpórek i paterek, na których opierają się kolejne warstwy ciasta. Części tortu umieszcza się na podkładkach utrzymywanych przez wsparcia lub separatory, bądź też układa na gotowych paterkach wykonanych ze szkła, metalu lub plastiku. Dzięki temu, istnieje możliwość stworzenia imponujących pięter deseru.

Tort weselny jest królem wszystkich deserów, które oferujemy naszym gościom podczas przyjęcia weselnego. W czasie przygotowań do tego wyjątkowego dnia musimy też podjąć decyzję dotyczącą słodyczy, w tym oczywiście tortu. Jaki tort weselny wybrać? Nie jest to łatwa decyzja, ponieważ opcji jest aż za dużo. Zachęcamy, aby przejść do strony Tortowni na Bema w celu zapoznania się z ofertami piętrowych tortów weselnych, które cieszą się ostatnio sporą popularnością.

Transport i montaż tortu ślubnego

Transport i złożenie ciasta w jedną stabilną konstrukcję jest kluczowe (jego elementy docierają do sali weselnej osobno). Zazwyczaj zajmuje się tym sam cukiernik, który tym samym wzbogaca swoje dzieło, dbając o wszystkie szczegóły.

Jeśli autor deseru nie będzie obecny podczas układania tortu, powinien przekazać szczegółowe instrukcje w postaci rysunku. Zadanie to powinno zostać wykonane przez osobę, co do której zdolności manualnych mamy absolutne zaufanie.

Każde kolejne piętro tortu to świetna okazja do pokazania swoich zdolności dekoratorskich. Na przykład na tortach angielskich na każdym z poziomów prezentuje się historię młodej pary - od momentu poznania się, przez ważne wydarzenia w ich wspólnym życiu, aż do dnia ślubu, którego symbolem jest figurka pary ubranej w strój ślubny na szczycie tortu. W coraz większym stopniu na polskich weselach pojawiają się piętrowe ciasta, składające się z cupcakes, czyli babeczek w dekoracyjnych papilotkach, zastępujących kawałki tortu.

Aby jednak nie pozbawić młodej pary przyjemności i tradycji krojenia ciasta, na szczycie zawsze znajduje się mały torcik, stylizowany na wzór muffinek na niższych poziomach. Stelaż, który jest mniej atrakcyjny, ale bardziej "techniczny", można zasłonić kwiatami (żywymi lub cukrowymi).

Możliwe jest również oddzielenie warstw ciasta i ułożenie ich obok siebie na różnych wysokościach, co umożliwiają specjalne asymetryczne stelaże lub patery o różnych wysokościach.

Artykuł sponsorowany