Słodkie stoły, czyli candy bary, już na stałe zagościły na naszych weselach spychając na dalszy plan wszelkie inne weselne atrakcje. Ale pod pojęciem słodkiego bufetu nie kryją się jedynie słodkości! Słodki bufet to cała sztuka, piękne aranżacje kolorów i kształtów, które tak samo dobrze wyglądają, jak smakują!

Trend na słodkie stoły – jak wiele innych trendów – przywędrował do nas zza oceanu, ale tak nam się spodobał, że został z nami na dłużej. I całe szczęście! Czemu z własnej woli mielibyśmy się pozbawiać czegoś, co cudownie smakuje, pięknie wygląda i do tego jeszcze może idealnie podkreślać motyw przewodni wesela?

Jeśli chcecie wynająć firmę, która przygotuje Wam taki słodki stół, musicie się liczyć z wydatkiem nawet 3000 zł. Plusem na pewno jest oszczędność Waszego czasu, który możecie poświęcić na coś innego. Jednak dziś pokażę Wam, na co zwrócić uwagę, żeby przygotować taki stół samodzielnie i osiągnąć taki efekt, jak na najpiękniejszych zdjęciach!

Źródło: www.partyprintablestyling.blogspot.com

1. Najpierw określ motyw przewodni wesela

Słodkie stoły są takie piękne, ponieważ są spójne kolorystycznie, nic się na nich nie znalazło przez przypadek i wszystko ma swoje określone miejsce. Jak zdecydujesz się na konkretny kolor lub motyw przewodni wesela, będzie Ci łatwiej dobierać słodkości na słodki stół. Przykładowo, decydując się na greenery, jako motyw przewodni wesela, słodkości powinny być udekorowane zielenią, bielą czy kolorami ziemi. Zamiast M&M’sów w kolorach tęczy wybierz raczej tylko te brązowe, a kupując żelki, zdecyduj się na zielone.

Źródło: www.achichiaffair.blogspot.com

2. Im mniej, tym lepiej

A dokładniej – im mniejsze słodkości, tym lepiej. Zamiast wykładać całą blachę ciasta na stół, podziel je na malutkie kawałeczki, każdy z nich ułóż na osobnym talerzyku (bądź papierowej mini serwetce) i wyłóż je na większym talerzu bądź paterze. I w żadnym wypadku tych kawałków nie musi być tyle ile gości! Weź pod uwagę, że nie będziesz miała jednego ciasta na słodkim stole, tylko wiele rodzajów słodkości, więc goście będą mieli spory wybór. Lepiej donosić słodkości w trakcie wesela niż przeładować stół na wstępie i zaburzyć tę piękną harmonię, z której przecież słyną candy bary.

Źródło: www.wedmegood.com

3. Im więcej, tym lepiej

A dokładniej – im więcej naczyń, tym lepiej. Zamiast stawiać na słodkim stole wielki pojemnik z ciasteczkami, zdecyduj się lepiej na dwa mniejsze i ustaw je symetrycznie, po dwóch końcach stołu. Zwróć uwagę również na to, aby nie przeładować naczyń. Przykładowo, cukierki lepiej poukładać jeden obok drugiego na płaskiej paterze niż ułożyć z nich stosik.

Źródło: www.modwedding.com

4. Różnorodność słodkości

Tu nie ma ograniczeń! Wszystko, co przyjdzie Ci do głowy, co lubisz lub co po prostu ładnie wygląda nadaje się na słodki stół. Mogą się tam znaleźć:

  • ciasta, mini torciki, deserki w kubeczkach
  • cupcakes’y, czyli pięknie ozdobione muffinki,
  • cakepops’y, czyli małe ciasteczka na patyku, najczęściej oblane czekoladą
  • koktajle z rurką
  • lemoniada w małych buteleczkach
  • kremy (np. lemon curd) na łyżeczkach
  • makaroniki
  • lizaki
  • draże, m&ms’y, żelki
  • ptysie, eklerki, pączki, pianki, bezy
  • pralinki, cukierki
  • i wiele, wiele, wiele innych…

Ważne, aby były w podobnych kolorach i komponowały się ze sobą na stole.

Źródło: www.sugarcoatedmama.com

5. Różnorodność naczyń

Słodki stół nie będzie swoim wyglądem zapierał tchu w piersiach, jeśli postawicie na nim jedynie płaskie patery lub same słoiki. Mieszajcie ze sobą wszelkie kształty naczyń! Im bardziej wymyślne naczynie, tym lepiej! Wykorzystaj słoiki różnych kształtów i wielkości, wazony, okrągłe naczynia, patery, talerze, łyżeczki itp. Tam, gdzie to konieczne, nie zapomnij o łopatkach lub szczypcach, aby goście mogli sobie nałożyć słodkości na talerzyki.
I tu dochodzimy do kolejnej kwestii – talerzyki, widelczyki i łyżeczki na gości. Nie zapomnij postawić ich blisko candy baru i poproś obsługę sali, aby w razie potrzeby donosili brakujące naczynia.

Źródło: www.theknot.com

6. Podpisz słodkości

Przy takiej ilości różnego rodzaju słodkości warto je podpisać, aby goście wiedzieli, czego się spodziewać biorąc daną rzecz na swój talerzyk. Wybierz jednakowe, pasujące stylem winietki i napisz, co jest czym (np. „ptasie mleczko”, „mini serniczki”, „lizaki” itd.)

Źródło: www.weddinggawker.com

7. Ozdoby stołu

To jest ta część, która najlepiej i najtrafniej może nawiązywać do tematu przewodniego wesela. Organizując wesele w stylu marynistycznym użyj dekoracji w kolorze białym, granatowym i czerwonym. Decydując się na styl rustykalny, wykorzystaj do dekoracji polne kwiaty, mchy, pnie drzew i obrusy z naturalnych tkanin. Jednym słowem, koniecznie zadbaj o to, aby słodki bufet stanowił spójną całość z resztą dekoracji.
Pamiętaj jednak, że ozdoby słodkiego stołu to nie tylko to, co na nim leży. Elementem dekoracji mogą być również pompony czy rozety w kolorze przewodnim zwisające z sufitu. Świetnie sprawdzą się również balony z helem przyczepione po rogach stołu lub – po prostu – żywe kwiaty.
Zerknij do naszego sklepu - WeddingStore.pl, gdzie z pewnością znajdziesz idealne dodatki i dekoracje na swoje wesele!

Jak widzicie, samodzielne przygotowanie pysznego i pięknie wyglądającego słodkiego stołu wcale nie jest niemożliwe! Wystarczy odrobina wolnego czasu, trochę kreatywności i… gotowe!

Omnomnom…
Olga Stępień

Tagi: słodki stół na weselu, słodki bufet na wesele, candy bar na wesele, weselny słodki stół, słodki stół na wesele jak zrobić, naczynia na słodki stół, słodki bufet akcesoria