Zdjęcie zrobiła Kasia Krężel
Lubicie Walentynki? Wszędzie pełno czerwonych serduszek, kwiaciarnie pełne są bordowych róż, wszystko tryska i ocieka miłością. Nawet najwięksi ignoranci nie są w stanie nie zauważyć, że „coś się dzieje”.
Walentynki są świętem zakochanych. Pary spacerują ulicami miasta albo jedzą kolację w restauracji, wpatrują się sobie głęboko w oczy, trzymają się za ręce i świata poza sobą nie widzą. Taka aura sprzyja pierwszym wyznaniom miłosnym, górnolotnym słowom, a nawet oświadczynom! W tym dniu nawet kubek z napisem „love” albo „together forever” jest uroczy.
Jeśli jednak nie uśmiecha Wam się walka o wolny stolik w restauracji, a do kina wolicie pójść w jakikolwiek inny dzień roku, to idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie WALENTYNKOWEJ KOLACJI w domu. Mam dla Was dwa dania, przygotowanie których zajmie Wam dosłownie chwilkę, a efekt… Oceńcie sami!
MENU NA WALENTYNKOWĄ KOLACJĘ DLA DWOJGA
SAŁATKA Z KREWETKAMI
Składniki:
- mix sałat
- opakowanie krewetek (ok. 200 g)
- czosnek
- oliwa
- pestki granatu
- ew. kieliszek białego wina
Sos do sałatki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- sól
Wykonanie:
Sałatę przepłucz w zimnej wodzie, osusz i ułóż w misce.
Krewetki również opłucz pod zimną wodą, osusz i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą i pokrojonym na drobne kawałki czosnkiem. Smaż ok. 5 minut, mieszając je na patelni. Następnie możesz podlać je kieliszkiem białego wina i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Po tym czasie przełóż je na naszą zieleninę.
W osobnej miseczce wymieszaj dokładnie składniki na sos miodowy: oliwę, miód, cytrynę, posiekany ząbek czosnku i szczyptę soli.
Przed samym podaniem gotową sałatkę polej sosem miodowym i udekoruj pestkami granatu.
Zdjęcie zrobiła Kasia Krężel
Zdjęcie zrobiła Kasia Krężel
WERSJA BEZ KREWETEK
Jeśli nie jesteście fanami krewetek, możecie zastąpić je kurczakiem. Jeden umyty filet z piersi kurczaka pokrój na małe kawałeczki, dopraw solą i pieprzem do smaku i usmaż na teflonowej patelni bez tłuszczu. Następnie przełóż do miski z sałatą, a sos miodowy zrób dokładnie tak, jak wyżej.
SUFLET CZEKOLADOWY
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2/3 szklanki mąki
- słodkie kakao (do posypania)
- pestki granatu
Wykonanie:
Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180 stopni.
Foremki posmaruj masłem i oprósz słodkim kakao.
W kąpieli wodnej (czyli w miseczce umieszczonej na garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść czekoladę z masłem i odstaw.
Jajka, żółta i cukier puder zmiksuj na puszystą masę. Następnie dodawaj do niej stopniowo rozpuszczoną czekoladę, cały czas miksując.
Na samym końcu dodaj mąkę i zmiksuj jeszcze raz, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Przelej masę do foremek i piecz ok. 15 minut.
Po tym czasie wyjmij foremki z piekarnika, oprósz je słodkim kakao i udekoruj pestkami granatu.
Podawaj na ciepło!
Zdjęcie zrobiła Kasia Krężel
Do całości aranżacji brakuje jeszcze świec, płatków róż i… Was! Ale to już zostawiam Waszej inwencji twórczej…
Najpiękniejszego Dnia Zakochanych!
Olga Stępień
Dodano w kategorii Psyche
Komentarze:
Aktualnie brak komentarzy