W gąszczu przedślubnych obowiązków i tysięcy spraw do załatwienia, nie można zapomnieć o wyborze tortu weselnego. Tylko, jak wybrać ten najbardziej odpowiedni dla danej Pary? Przedstawiamy Wam krótkie zestawienie tortów weselnych, które na pewno ułatwi podjęcie decyzji w tym temacie.
Nie da się ukryć, że odwiedziny u cukiernika są jednym z przyjemniejszych punktów harmonogramu Pary Młodej, zwłaszcza, jeśli połączone są z degustacją tortów. Ale oprócz smaku tortu jest jeszcze kilka innych dylematów, przed którymi Para Młoda stanie w trakcie tych odwiedzin. Zdecydować trzeba się m.in. na rodzaj tortu, jego kształt oraz rodzaj i kolor dekoracji.
1. Tort w stylu angielskim
Aktualnie najczęściej wybierany przez Pary Młode. Składa się z co najmniej dwóch warstw ułożonych bezpośrednio jedna na drugiej. Każda warstwa może być innego smaku, jednak w tym wypadku jest bardzo ważne doświadczenie cukiernika, ponieważ krem w danym smaku może być za lekki, aby utrzymać wyższą warstwę. Wtedy albo można użyć tego smaku do najwyższej warstwy tortu, albo korzysta się ze specjalnego stelaża wewnętrznego. Wtedy ta wyższa warstwa nie leży bezpośrednio na niższej, tylko na podkładce i nie ma ryzyka zawalenia się tortu. Tort angielski jest najczęściej zdobiony plastyczną masą cukrową lub marcepanową. Pozwala to osiągnąć idealnie gładką, łatwą do ozdabiania powierzchnię.
2. Tort na stelażu
Czyli kilka niezależnych od siebie tortów ustawionych na tacach stelaża. Stelaż może być posrebrzany bądź z brązu, przyozdobiony kwiatami lub wstążkami.
3. Tort amerykański
Najczęściej zamawiany na różnego rodzaju bankiety i imprezy okolicznościowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na życzenie Pary Młodej przygotować taki tort na wesele. Jest on zazwyczaj duży i prostokątny bądź kwadratowy, a w jednym z rogów można dodatkowo umieścić mniejszy torcik – okrągły, kwadratowy lub w kształcie serca.
4. Tort muffinkowy
Inaczej tort cupcake. Jest to idealna propozycja dla Par szukających niestandardowych rozwiązań na swoje wesele. Ten tort składa się z wielu małych, ślicznie przyozdobionych babeczek, a często nawet każda z nich jest inna! Takie babeczki są gotowe do podania gościom i ani Para Młoda, ani obsługa sali nie muszą kroić tortu. Jednak, jeśli Para Młoda nie chce rezygnować z tradycyjnego, wspólnego krojenia tortu, na samej górze tortu muffinkowego umieszcza się mały torcik. Młodzi mogą go pokroić i np. podać rodzicom, natomiast reszta gości otrzyma swoją porcję tortu w formie babeczek.
5. Nagie torty (naked cakes)
Torty, w których wszystkie warstwy są widoczne, zarówno kremu, jak i ciasta, ponieważ nie są one niczym pokryte. Nie zobaczycie tu ani lukru, ani marcepanu, ani bitej śmietany pokrywającej szczelnie każdy kawałek powierzchni tortu. Można się zastanawiać, czy w takim razie takie torty nie wyglądają zbyt skromnie, ale spokojnie – skromne to one akurat nie są na pewno. Dekoracje z żywych kwiatów czy owoców nadają im wręcz bajeczny wygląd. Więcej o nagich tortach pisaliśmy TUTAJ.
Po wyborze rodzaju tortu przychodzi czas na decyzję w sprawie smaków. Smaków tortów, jakie oferują cukiernie, jest bardzo dużo. Przy ich wyborze należy pamiętać, że ile osób na weselu, tyle gustów smakowych i nie da się zadowolić każdego. Dlatego wybierzcie takie smaki, jakie Wam wydają się najsmaczniejsze (zwłaszcza, że to Wy macie możliwość degustacji) plus jeden smak neutralny, np. śmietankowy. To powinno zadowolić nawet tych najbardziej „wymagających” gości.
Pozdrawiam, Olga Stępień
www.KacikInspiracjiSlubnych.pl
Follow wesele123.pl's board Torty weselne on Pinterest.
Dodano w kategorii Weselne słodkości
Komentarze:
Dakowski Dwór
18-04-2016 10:04:15